Kyndelmisse Lysfest

En af Sorøs helt store kulturelle endags-begivenheder

Velkommen til en ganske særlig aften i Sorø

Kyndelmisse Lysfest er Sorøs helt egen kulturnat. Her står et hav af aktører, samarbejdspartnere og sponsorer sammen om at skabe en helt unik oplevelse for de mange tusinde gæster, der lægger vejen forbi. Spektakulære lysinstallationer, kunst, korsang og kulturinstitutioner på den anden ende. Kyndelmisse Lysfest byder på store oplevelser for alle aldre. Magiske lysfigurer, teater, musik, blå blink og vinterbadere – det skal alt sammen opleves. Køb allerede nu dit turpas og planlæg hvilke oplevelser, du ikke vil gå glip af.

Kyndelmisse – hvad er det egentlig vi fejrer?

Kyndelmisse er en gammel kristen helligdag som falder den 2. februar. Sorøs Kyndelmisse Lysfest ligger dog altid den sidste lørdag i januar. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: Kyndel = candelarum, lys og missa messe. Det er den dag, halvdelen af vinteren er gået, hvilket også ligger til grund for vendingen om at, kyndelmisse slår sin knude. 

Kyndelmisse ligger 40 dage efter Jesu fødsel, og hans mor Jomfru Maria kunne fremstilles i templet,[1] så hun kunne gennemgå den traditionelle renselse. Lysfesten er ikke helligdag i Danmark.

Mange traditioner og varsler var knyttet til kyndelmisse. Frugttræer piskes med ris, og rituelle pløjninger skulle sikre en god høst. Flæsk skulle spises for at forhindre hunger, og vejret på dagen varslede forårets komme: hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej. En tommelfingerregel siger, at bonden skulle have halvdelen af foderet til dyrene tilbage, da dyrene først kunne komme på græs i maj måned.

Foto: Freddy Brandenburg

Turpas